Reklama
 
Blog | Jiří David

Asi pozdě bycha honit…..?!? Moje chyba….!!!

Přesto se ho pokusim dohonit....a podívat se mu spolu s vámi, aspoň na moment, do tváře.

Slyšeli jste někdy jméno Jiří Smetana?! Asi ne, nevím, nemám to ale nikomu za zlé.

Jiří Smetana je vzdělaný muž kultury, má už své šediny a své nezapomenutelné a těžko přenositelné životní zkušenosti. Abych vám ho zasvěceně tak trochu představil musim ocitovat J.Rejžka:

Jde o jednoho z Čechů, kteří to ve světě daleko dotáhli, ale houby o tom víme a nezajímá nás to. Bigbeatoví důchodci ho pamatují jako skladatele písniček pro Petra Nováka či Matadors a třeba autora Slunečního hrobu. V roce 1972 se po policejním nátlaku vystěhoval do Francie. Začínal jako uklízeč a barman, záhy se prosadil coby diskžokej v nejslavnějším pařížském rockovém klubu Gibus a stal se jeho uměleckým ředitelem. Pod Eiffelovku přitáhl tehdy neznámé Police i Eurythmics, objevil domácí kapely jako Mano Negra a v roce 1989 přivezl první sovětskou rockovou skupinu Center. Založil gramofonovou společnost Kampa Records. Propagoval první album Juliana Lennona. Časopis Passion ho zařadil mezi sto nejvlivnějších osobností pařížské scény. Organizoval koncert na počest Andyho Warhola s českou Půlnocí. Pořádal evropské turné Ivana Krále. Prostřednictvím nakladatelství Grasset zpopularizoval dílo ilustrátora Petra Síse. Stal se manažerem a producentem Věry Bílé a její skupiny Kale. Uvedl do francouzské distribuce Ostře sledované vlaky, Žert a Spalovače mrtvol a napsal k nim titulky. Stačí?

Reklama

No pro mne to stačí na dost dlouho!!

Ale proč to vše píši: Jiří Smetana  vyhrál  na jaře loňského roku konkurs na ředitele  Českého centra v Paříži. Či-li jaksi logické a správné vyustění jeho "francouzkých" kulturních aktivit, řeknete si asi?! No ne!?

Co se však nestalo, konkurs byl nečekaně zrušen a Ministerstvo zahraničí, pod které Česká centra patří, vypsala konkurs jiný, další. Tam už se Jiří Smetena náhle nevešel…….je to divné, nebo ne?!Pro mne určitě!!

Blogy Respektu určitě nečtou žádní, prací završeni, úředníci ministerstvech, takže ani nevím proč zde hořekuji, tedy honím onoho anonymního Bycha a stále mu nevidím do tváře.

Kdybych byl(a to nikdy nebudu ani po reinkarnaci) Karlem Schwarzenbergem, tak bych se ptal a nejen na Čunkovi účty.

Myslím, že česká kultura nemá moc co kvalitativně nabízet, ale když už má(a jsem tomu vždy nesmírně rad!!), tak probůh ať je to vidět a ne, aby jsme to tady zadupali do země, když nás to převyšuje!!!Hnusná česká vlastnost!!!

Kdyby měli třeba Poláci(ale kdokoliv z postkomunismu) někoho jako je Jiří Smetana(a jistě mají), tak si ho hýčkaji a nebo tvrdě prosazují na evropském kolbišti a nemuseli by se za něj nikterak stydět!!

Bycha jsem však, promiňte, jistě nedohonil, snad jen naznačil jeho trasu, kudy se "anonymně" pohybuje a pohybovat se vždy bude.

Takže na Bycha by měla stačit nelhostejnost,  angažovat se  v dobro věcí, ozvat se hlasitě a nebát se, že nám to osobně ublíží, relevantní argumenty, síla je umět včas a jasně prosadit, zdůvodnit, nenechat se zblbnout korupcí(vlivovou, finanční)…jistě i další charakterové vlastnosti!

Mimochodem jedno České centrum mělo vzniknout i v  Pekingu a i  přes veškeré relevantní důvody ohledě porušování lidských práv, by mělo, snad právě proto, svůj smysl!!

Jsem si jistý a mám proto mnoho argumentů (včetně rozborů našich předních sinologu a dalších odborníků), že by se nám tato země otevřela(v našich očích, ale i myslích), mimo naše, často tupě mediální ideové klapky.

Ministerstvo( prý sám Alexander Vondra )zahraničí však slibně se vyvýjejíci aktivitu zmrazilo a vznikající centrum zrušilo.

Jistě, už slyším mnohé z vás(a budete mít pravdu), jak říkáte, vždyť je v Číně vězněno a i popravováno, tisíce(vlastně to nevím, možna stovky, ale i kdyby to byl jen jeden…!) politických věznů. Komu je toto lhostejné, věřím, že nikomu z nás!!Co však proto dělame, jdeme se na chvíli zděsit například na dokumenech v ramci bohulibého  projektu Jednoho světa?!?Vím, vím, co můžeme ale dělat více?!

V Českém centru v Pekingu(a nikterak to nepřeceňuji)by byla aspoň malinkatá šance importovat naše představy o svobodné kultuře,  vznikla by možnost jisté, jak říkam asi nepatrné, přímějši konfrontace přímo na místě.

Přeci jen klece s protestujicími politiky a celebritami na Václaváku se do čínských médií nedostanou, to je jen naivní iluze a levně  odškrtnutá angažovanost. Zdejší splněné politické a společenské body.

Sakra málo!!Co s tím?!Co jsem vlastně udělal já v tomto ohledu. Nic?!? A vůbec zajímá(lo by) to někoho?

České centrum mělo jistou možnost(i v osobě navržené ředitelky Dáši van de Horst) jak naše obavy o charakter demokracie, či prostě o životy lidí, jež mají jiné politické smyšlení sdělit, tlumočit, předat i skrze kulturu! Takto zase nic(tedy kromě ekonomiké komunikace) a na jak dlouho?!

Odbočil jsem od Jiřího Smetany, ale  tuším, že to vlastně všechno tak nějak souvisí. 

Jiří David